A "Tejtestvér" babytápszer - a terméksor első tagja –
A korai elválasztás a sertéságazatban sok gyakorlati problémát vet fel. Ezek kiküszöbölése csak emésztés élettani ismeretek birtokában lehetséges. Kézenfekvő lenne, hogy csak olyan táplálóanyagokat lehet bevinni a kismalac szervezetébe, amelyek lebontására az adott korban enzim áll rendelkezésre.
Sok helyen lehet azt olvasni, hogy a malacok enzim rendszere funkcionálisan éretlen. Ez a felfogás onnan ered, hogy a felnőtt állat enzim aktivitásához képest értékelik a malacok emésztő-képességét.
Figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a fiatal malacok fiziológiai tápláléka a kocatej.
A malacok kifogástalanul képesek megemészteni a kocatejet tehát az enzim rendszerük nem nevezhető funkcionálisan éretlennek.
A sósav- pepszin szekréció megindulásáig szükséges L-tejsav fermentáció alapját biztosító laktóz mennyisége az élettanilag szükséges szintnek megfelelő.
A tápszer emészthető fehérjének jelentős része kazein fehérje, megfelelve azon elvárásnak, amit a kismalacok rennin enzim termelése támaszt az életük első 5 hétében. Sajnálatos az a tendencia, hogy a a baby és prestarter takarmányt gyártók milyen fehérje komponenseket (fermentációs melléktermékek, vérplazma, savófehérje mint kizárólagos fehérje forrás) neveznek ki ebben a korban a kismalac számára emészthető, jól hasznosuló fehérjének. Ezek emészthetetlenségüknél fogva szerepelnek kiváltó okként az úgynevezett káros Bacterial Overgrowht Syndrome, azaz káros baktériumok túlnövekedési szindrómájában. Megalapozva a napjaink malacnevelésének és későbbi az aktív immunitás kialakulása után megmagyarázhatatlannak tűnő emésztés élettani problémákat.
A tápszer csak hidrotermikusan feltárt keményítőt tartalmaz. A feltárás során a keményítőből képződött maltóz jól emésztődik már a 10-12 napos kortól kezdődően, a malacok 5 hetes életkorában veszi át a szerepet a keményítő bontó amiláz. Ha 2-5 hetes korban szénhidrát forrásként keményítőt adunk, akkor megfelelő enzim hiányában az emésztés nem vagy csak tökéletlenül következik be.
Az emésztetlen keményítő molekulák a vastagbélben élő mikroorganizmusok fermentáló tevékenységének esnek áldozatul. A keletkező szerves savak ozmotikus úton hasmenés kialakulásához vezetnek.
Megállapították, hogy a telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó olajok jobban emésztődnek, könnyebben emulgeálhatók. Különösen érdekes ez annak ismeretében, hogy a malactakarmányozásban előszeretettel használt pálmaolaj telítetlen zsírsav aránya 60 % körüli, addig a hazai, kiváló minőségű, főleg hidegen sajtolt, különböző szűz növényi olajok olajtartalma 85-92 %.
A csecsemőtáplálásban használatos a „hozzátáplálás” fogalma. A malactápok összeállításánál ezt az elvet követtük. Építve az adott korban jól funkcionáló enzimek jó emésztőhatására, és kis mennyiségben adagolva a fejlődő enzimtermelés által bontható táplálóanyagokat.
Különös hangsúlyt fektetve a fermentálható rostra, ami a bélflóra optimális működéséhez elengedhetetlenül szükséges.
Beltartalma:
Megnevezés | Mértékegység | Mennyiség |
Szárazanyag | % |
90,31 |
Nyers feh. | % |
20,03 |
Em.ny.fe.sertés | % |
17,31 |
Kazein | % | 5,23 |
Nyers rost | % | 3,38 |
Ferment. rost | % | 1,95 |
Hamu | % | 3,84 |
Nyers zsír | % | 8,17 |
Laktóz | % | 12,93 |
DE sertés | MJ/kg | 15,75 |
ME sertés | MJ/kg | 15,11 |
Lizin | % | 1,23 |
Methionin | % | 0,44 |
Meth. + cisztin | % | 0,73 |
Treonin | % | 0,87 |
Triptofán | % | 0,30 |
Arginin | % | 0,30 |
P | % | 0,81 |
A-vitamin | mg/kg | 15.015,14 |
Karotin | mg/kg | 37,84 |
D3-vitamin | mg/kg | 2000,03 |
E-vitamin | mg/kg | 153,00 |
K3-vitamin | mg/kg | 1500,00 |
B1-vitamin | mg/kg | 1,53 |
B2-vitamin | mg/kg | 4,11 |
B6-vitamin | mg/kg | 2,82 |
B12-vitamin | mg/kg | 0,05 |
Panthoténsav | mg/kg | 40,50 |
Niacin | mg/kg | 32,60 |
Folsav | mg/kg | 1000,00 |
Biotin | mg/kg | 0,73 |
Összes/szerves Zn |
mg/kg |
117,25/47,00 |
Összes/szerves Cu | mg/kg | 21,80/9,800 |
Összes/szerves Fe | mg/kg | 250,00/196,00 |
Összes/szerves Se | mg/kg | 0,42/0,32 |
Összes jód | mg/kg | 2,00 |
FONTOS KÖZLEMÉNY:
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. Az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ide kattintva tekinthető meg!