A hidegen sajtolt napraforgó préselvény napjainkban éli a reneszánszát, déd- és nagyapáink napraforgó olajpogácsája kiváló takarmány.
Nincsen még egy ilyen takarmány alapanyag, amely 15-27 %-ban tartalmaz három értékes beltartalmi alkotót:
Nyers rostot: 26,8 %-ban
Nyers fehérjét: 24,3 %-ban
Nyers zsírt: 15,1 %-ban
Az általunk forgalmazott napraforgó préselvény jó választás lehet az extrahált napraforgó darával szemben. Az extrahált napraforgódarát kémiai oldószerrel, ipari benzin származékkal, hexánnal kezelik, ezzel oldják ki a maradék, mechanikai úton ki nem nyerhető olajat. A hidegen sajtolt napraforgó pellet gyártása kizárólag csigás préssel, mechanikai eszközzel történik, semmilyen vegyszeres kezelést nem alkalmaznak. A pellet nem tartalmaz oldószer maradványt, még határérték alatt sem.
A sertésnek kiváló az íz érzékelése, és a szaglása. Az extrahált napraforgóval szemben a sertés, a süldő, a hízó és a tenyészkoca is, még az ízérzékelés szempontjából kényes szoptatókoca is nagyon kedveli a hidegen sajtolt napraforgó pelletet tartalmazó takarmányt, szereti a szűz napraforgó olaj ízét.
A fehérje biológiai értéke kedvező, az alacsonyabb lizin kivételével minden esszenciális aminósavat megfelelő mennyíségben tartalmazza. Egységnyi fehérjével kb. 60 %-kal több valint viszünk be a takarmány keverékbe. A valin tejtermelést fokozó hatása miatt, valamint magas rost tartalma miatt kimondottan előnyös a szoptató kocatápban. A napraforgó pellet úgy növeli a szoptató kocatáp rost tartalmát, hogy közben az energia és a fehérje koncentrációja nem csökken.
A hidegen sajtolt napraforgó préselvény rostja teljesen más mint az extrahált napraforgó dara héja. A héj az extrahálás során veszíti el a rugalmasságát, amiatt lesz töredezett, éles és szilánkos. A napraforgó préselvény héja csak nehezen azonosítható a pelletben, mivel az olajjal átitatott, nem éles és nem szilánkos, rugalmas, jól darálható.
A folyamatos sajtolás és a felhasználás között legfeljebb 3-4 hét telik el, így a felhasználásra mindig friss préselvény kerül. Emiatt nagyon alacsony az avasodásra utaló savszám és peroxidszám értéke.
Hidegen sajtolt napraforgó préselvény és az extrahált szójadara aminosav garniturája:
Aminosav |
Hidegen sajtolt napraforgó pellett |
Extrahált szójadara |
Lizin |
0,92 |
2,88 |
Methionin | 0,63 | 0,63 |
Cisztin | 0,5 | 0,68 |
Treonin | 1,05 | 1,89 |
Triptofán | 0,29 | 0,51 |
Arginin | 2,11 | 2,88 |
Valin | 1,43 | 1,92 |
Leucin | 1,71 | 3,42 |
Izoleucin | 1,11 | 2,22 |
Hidegen sajtolt napraforgó préselvény beltartalma:
Megnevezés | Mértékegység | Mennyiség |
Szárazanyag | % |
92,800 |
Nyers feh. | % | 24,320 |
Em.ny.fe.sertés | % |
24,400 |
Nyers zsír | % | 15,100 |
Nyers rost | % | 26,800 |
Hamu | % | 4,800 |
DE. sertés | MJ/kg | 15,810 |
ME.sertés | MJ/kg | 13,44 |
Lizin | % |
0,970 |
Em.lizin sertés | % | 0,830 |
Methionin | % | 0,600 |
Em.meth.sertés | % | 0,450 |
Meth+cisztin | % | 1,070 |
Em.met+cis sert | % | 0,800 |
Treonin | % | 1,000 |
Em.treon.sertés | % | 0,750 |
Triptofán | % | 0,380 |
Em.tripto.sert. | % | 0,285 |
Arginin | % | 2,000 |
Valin | % | 1,43 |
Ca | % | 0,290 |
P | % | 0,950 |
P hasznosítható | % | 0,720 |
Fermentálható rost | % | 10,700 |
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. Az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ide kattintva tekinthető meg!