M&M baromfi takarmányok GMO mentes, szabadaminosav mentes, funkcionálisan működő alapanyagokból
Axióma: A baromfi és a sertés az anatómiai és élettani tulajdonságai és az állatok természetes életmódja alapján sem vegetáriánus.
A takarmányozás feladata lenne, hogy a különféle állatfajoknak és korcsoportoknak gyártott takarmányokkal az adott fajú és korú állatoknak a természetes életmódja szerinti táplálékot bevigye az istállózott tartásban lévő állatoknak.
Összetétele:
• Egész halból készült halliszt, teljes halolaj tartalommal, amivel biztosítjuk az omega-3 esszenciális zsírsav bevitelt. A hallisztben lévő halmájjal a D-vitamin aktív formáját az 1,25 hidroxi-kolekalciferolt (D-hormont) viszünk be.
• Szárított almatörköly magas fermentálható rosttartalommal (hemicellulóz és pektin), csak ebből képződik a bélben butirát (vajsav), a vastagbélben jelenlévő butirát a „bélegészség” alapja.
Az almatörköly a legjobb fermentálható rostforrás, amelyet szerencsés esetben takarmány alkotóként is tudunk használni, ha megfelelő mennyiségű az almatermés. Fermentálható rost olyan ehető növényi részek, amelyek a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak, azonban a vastagbélben teljesen vagy részben fermentálódnak. A táplálóanyagok emésztését a gyomorsav és az emésztőenzimek végzik a gyomorban és a vékonybélben, aztán a szabaddá váló tápanyagok felszívódnak a vékonybél falán keresztül, hogy ezt követően a vérkeringéssel jussanak el a szervezeten belüli rendeltetési helyükre. A fermentálható rostok nem emésztődnek meg, hanem továbbhaladnak a vastagbélbe, ahol vagy vizet kötnek meg (a vízben oldhatatlan rost), vagy feloldódnak a vízben (oldható rost). A vastagbélben a fermentáció révén további tápanyagok feltáródására is sor kerülhet. Ez a vastagbélben található baktériumoknak köszönhető, melyek gázokat és rövid szénláncú zsírsavakat pl. vajsavat, ecetsavat, propionsavat termelnek.
A vastagbélben folyó fermentációt nagymértékben befolyásolja az adott rost-komponens vízoldékonysága. A pektin és a hemicellulóz, melyek jól oldódnak vízben, könnyebben fermentálódnak. A cellulóz és a lignin vízben nem oldódnak jól, ezért sokkal kevésbé fermentálódnak. A hasznos bélflóra a Gram- pozitív tejsavtermelő baktériumok, a lactobacillusok és bifidobaktériumok és a Gram-negatív vajsavat és egyéb illózsírsavat termelő fusobacteriumok és Bacteriodes nemzetség tagjainak a táplálék forrása a fermentálható rost. A vastagbélben folyó fermentációnak az elsődleges szerepe nem abban van, hogy a szerves savak energiát biztosítanak az állat számára hanem, hogy a bélcsatornabeli immunrendszer, a nyirokszerv működését segíti. A külső antigén terhelésre adott és a kórokozó baktériumok komperatív elnyomására és kiszorítására irányuló négyes védelmi rendszer (mikrobiális, humorális, antómiai és celluláris) védekezését segíti az almatörköly fermentálható rostja. A baromfi tápokban akadályozza a BOS (Bacterial overgrowth syndrome) kialakulását elkerülve az állatokat ért káros biogén amin hatást. Magas az természetes A-vitamin, valamint a C-vitamin és a bioflvonoid tartalma.
• Petrezselyem levél, természetes A-, D-, E-vitamin, bioflavonidok, karotinoidok, illóolajokkal, az urogenitális rendszer karbantartója
• Vitapol pulvis, huminsavas komplex, amely szerves kötésben lévő mikroelemek visz be a szervezetbe.
• Magas biológiai értékű hidegen sajtolt növényi olajok, esszenciális zsírsavakkal, valamint nagyon magas természetes E-vitaminnal jendelkezik.
• Egyedileg formulázott makro-, mikroelem és egyedi vitaminpanel készült premix - DSM minőség.
• Nem tartalmaz glifozát rezisztens szóját és szója származékokat
• Nem tartalmaz genetikailag módosított mikrobákkal előállított termékeket, fermentációs úton előállított szabad aminosavakat, és genetikailag módosított egy sejt fehérjéket SCP (single cell protein)
• Nem tartalmaz energetikai célból feldolgozott gabona melléktermékeket: CGF (Corn Gluten Feed) és DDGS (Distiller’s Dried Grains with Soluble)
• A takarmányokban olyan anyagok vannak amelyek serkentik az emésztőnedvek elválasztását, ezzel elősegítik az emésztést, fokozzák az étvágyat. Gyomor- és bélnyálkahártya gyulladást csökkentő hatású.
Az M&M takarmányok eubiotikus bélflórát eredményeznek, megelőzik a hasmenéses állapotot. A káros dysbiozist okozó bélbaktériumok fejlődését gátolják.
Azokban az állományokban:
• ahol máj és vese funkció probléma van,
• ahol tojócső előre esés előfordul,
• ahol előfordul a takarmány kiverés,
• ahol jellemző az állatok kannibalizmusa és agresszív viselkedése,
• ahol a lizin-arginin antagonozmus miatt kialakuló, a baromfira jellemző szív balkamra munkahipertrófiás állapot (a golyószív miatt) fellépő keringési elégtelenség miatt hőstresszben sok állat pusztul el,
• ahol jellemző a perosis, ami nem különféle vitamin és mikroelem hiány miatt alakul ki, hanem a csontvégekben nem tökéletes az ízületi porcok és csontok növekedését biztosító epifizis keringése. A kiváltó ok a lizin-arginin antagonizus, amely akadályozza az angiogenesist, az új vérerek kiépülését az epifizisben. Emiatt akadályoztatott az ízületek mikrokapilláris vérkeringése,
• ahol nincsen formázott bélsár, jellemző az általános a hasmenéses állapot.
Sérült a táplálóanyagok felszívódásának hatékony élettani útja. Kiküszöböli a szabad aminosavak használata miatti direkt toxikológiai problémákat, amit a fel nem szívódott lizinből a vastagbélben képződött kadaverin (hullaméreg) okoz.
Kivédi a aminosav aránytalanságokból és antagonizmusból eredő toxikológiai problémát. Jellemzően a treonin – triptofán antagonizmus problémát, amely szélsőséges esetben a baromfi RSS (runting stunting syndrome), satnya törpenövéses szindrómáját okozza.
Számtalan vitamin és aminosav interakció van, mivel néhány vitamin prekurzora aminosav, ha ez az aminosav hátrányt szenved a felszívódási versenyben előáll az illető vitaminhiány tünete. Ilyen a triptofán-niacin-niacinamid összefüggése.
Sok esetben a vitaminhiány miatt bizonyos makro- és mikroelemek felszívódása sérül, aminek a következménye, hogy felborul a mikroelemek felszívódásának ideális állapota. Amennyiben például a kalcium felszívódása sérül az megnehezíti a cink mellett a jód felszívódásának a lehetőségét.
A mikroelemek felszívódásának élettani mechanizmusa, az elemek között fennálló szinergista-antagonista hatás tejesen felborítja az állat számára hasznosítható ideális makro- és mikroelem mennyiséget.
A természetes vitaminok háromszor hatékonyabbak, mint a szintetikus vitaminok. Ilyen megfontolásból a M&M pulykatápok a premix vitamin panellel az NRC szabványban előirányzott vitamin mennyiségen felül pluszban a funkcionális alapanyagokkal 35- 70 %-a temészetes vitamin kerül a takarmányba. Az E-vitamin mesterségesen előállított változata a D-alfa-tokoferol, a M&M pulykatápok mind a négy természetes Tokoferolt ( alfa, béta gamma, delta) tartalmazza. Az összes E-vitamin több mint 50%-át természetes, különlegesen értékes takarmány alapanyagokkal visszük be.
Ezen alapanyagok viszik be a biotint, melynek a természetes hányada kb 70 %. A béta-karotin kizárólag természetes forrásból származik. Ezentúl többféle bioflavonoid is van a M&M baromfi tápokban.
A vitaminok tárgyalásánál egy különleges tényre fel kell hívni a figyelmet, nevezetesen arra, hogy többféle fermentálható rostot tartalmazó alapanyag szerepel a M&M baromfi tápokban. A hasznos bélflóra baktériumai jelentős mennyiségű vitamint termelnek a bélben, ez azonban csak akkor lehetséges, ha az eubiózist fenntartó (az egészséges bélflóra) bélbaktériumainak bonyolult, rendkívül érzékeny világát nem zavarja meg semmi sem. Ezen vitaminok a következők: biotin, teljes B-vitamin csoport, kolin, folsav, K-vitamin. A bélcsatornában végbemenő vitaminszintézises folyamatok felismerése döntő szerepet játszik a szervezet vitamin szükségletének megállapításában. Különbséget kell tenni az úgynevezett fiziológiás és a takarmányozási vitamin szükséglet között.
A fiziológiás vitaminszükségleten értjük azt a vitaminmennyiséget, amely biztosítja az optimális anyagcsere folyamatoknak és a legjobb egészségi állapotnak a fenntartását és ezáltal az állatok legmagasabb termelőképességének a kibontakoztatását. A takarmányozási vitaminszükséglet pedig azt a pótlást jelenti, amelyet a bél mikroorganizmusok által képzett vitaminmennyiséghez kell hozzáadni, hogy ezzel elérjük a fiziológiás szinthez szükséges értéket. Nyilvánvaló tehát, hogy a takarmány-összetétel döntő abból a szempontból, hogy a fiziológiás vitaminigényt egy adott takarmány vitaminszint kielégíti-e, vagy sem. Számtalan esetben találkozunk jól beazonosítható vitaminhiányos tünettel, holott jó és megfelelő szintű takarmány vitamin bevitel van. Ekkor kell gondolnunk, arra, hogy a bélflóra nem termel elegendő vitamint. Különösen jól lehet ezt tapasztalni biotin esetében. A másik másodlagos vitaminhiány okozó probléma az elmúlt 10 évben jelentkező a bél immunállapotából következő, bélnyálkahártya sérüléssel járó colitis miatt a vitaminok felszívódása jelentősen romlott.
További másodlagos vitaminhiányt okoz az általánosságban tapasztalható máj és vesekárosodás. A D-, A-vitamin, a nikotinsav-amid (niacin-amid) aktiv formája ezen parenchimás szervekben képződik. Az akut májkárosodás és a bélnyálkahártya sérülés epe pangást okoz, amely D- és K-vitamin felszívódás nehézségéhez vezet, valamint a bélnyálkahártya sérülés másodlagos A-vitamin hiányt okoz, mivel a karotinoidokból való A-vitamin képződés a bélnyálkahártyában történik meg. A vitaminok szerepe kardinális. Számtalan vitaminhiányos tünetet látunk az állatokon. A megoldás nem a vitaminok mennyiségének növelése.
Hanem a hatékonyabb természetes vitamin forrás megkeresése és a takarmányban való leváltása, például niacin-nikotinsavamid csere, vagy D3-vitamin kolekalciferol cserélése 25-hidroxi-kolekalciferolra (kalcidiol), vagy 1,25 dihidroxi-kolefalciferolra (kalcitriol), amely maga a D-hormon.
Ebben nagyon hatékony segítség a természetes vitamin tartalmu alapanyagok használata: pl. halliszt D-, A-, E- vitamin, nikotinsav-amin, petrezselyem levél, mint zöld növény C-vitamin, biioflavonidok. Azon káros interakciók felszámolása, ami másodlagos vitaminhiányt okoz. Máj-és vese károsítás megakadályozása, az egészséges bél immunállapot helyreállítása.
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. Az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ide kattintva tekinthető meg!